Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Mi az az EMO?

Egyre többször halljuk a kétségbeesett, gyakran dühös kérdést: - Gyerekek, mi az az EMO?
És valóban. Mi az az EMO? Szinte mindennap halljuk ezt a kifejezést tizenéves, fiatal lányok/fiúk szájából, látjuk falfirkaként, metróversként, tinédzserek ruháin, kitűzőkön, ezt olvashatjuk naponta a neten és még sorolhatnám, választ azonban nem kapunk rá. Mi az EMO?
Megunva a saját tudatlanságomat és a sok idegesítő kérdést, utánanéztem. Igaz, nem tudtam meg a tényleges, határozott választ, sőt, okosabb sem lettem, valami sejtésem mégis lett.
Azt eddig is tudtuk, hogy egy új stílus. Azt is tudtuk, ahogy ez lenni szokott, amilyen gyorsan és hirtelen jött, olyan hamar fog eltűnni is. Amíg azonban ez a jelenség köztünk van, mert tényleg,a csapból is ez folyik, el kell viselnünk, és ha már kénytelenek vagyunk, tájékozódjunk felőle, ismerjük meg, hátha valami jó is származik belőle. Mint mondottam, ez egy új stílus, ami főleg a tizenévesek körében terjedt el. Nem lehet behatárolni, hogy csak az öltözködésben vagy a zenében van jelen, mert szinte mindenben és mégis semmiben. Meglepő, de már a '90-es években találkozhattunk vele. Akkor még leginkább csak a zenében és csak kezdetleges formájában. Az idősebb korosztálynak talán még ismerős lehet a Weezer nevű zenekar. Emlékszünk még rájuk? Nem is olyan régen ismét berobbantak a közönségtudatba, egy kisebb visszavonulás után. Más, hasonló zenekarokkal együtt, ők kezdték el az emo-t tálalni. Zenéjükben és szövegeikben gyakran találhattunk olyan kifejezéseket, melyek melodramatikus, szentimentális tartalommal bírtak, sőt, buzdították a fiatalokat a polgárpukkasztásra, a szülők és az emberek ellen forulásra. Persze akkoriban ez még visszafogottabb volt. Ma már, nyíltan kiabálnak (mert zenének és éneklésnek nem nevezném) a biszexualitásról, az öngyilkosságról, a depresszióról és a többiről. Végülis mindenki lehet emo-s, aki egy kicsit is divatos akar lenni, aki tök jó murinak tartja, ha vagdossa az ereit vagy ha utálja a szüleit. Többek között ezeket fogalmazza meg dalaiban a következő néhány zenekar is, akiktől óvjuk gyermekeinket: Dashboard Confessional, Tokio Hotel, My Chemical Romance, Fall Out Boy, All-American Rejects, Panic! At The Disco vagy a Taking Back Sunday. Persze nem ezek az egyedüliek, sőt, szinte hetente jelennek meg újabb és újabb zenekarok, ma ezek az EMO képviselői.

 

Emo fajták: 
1. Emo {a "sima" emo} 
emo = érzelmes Öltözködés: az alapszín a fekete,amit sokszor kevernek rózsaszínnel ,szürkével csak fehérrel. Sok a kockás ( pöttyös) csíkos dolog.
Állatalában fekete oldalra fésült haj vagy tépett.

2. Divatemo:
Nem emok nem is állítják magukat annak csak úgy öltözködnek.

3. Saucy emo 
saucy = pimasz,elegáns. A saucy az emoból vált ki és vált külön stílussá. A saucy emok érzelmesek álltalában vidámak, hangulatemberek. Öltözködés: élénk színekkel pl. sárga ,piros,rózsaszín, lila. Ezen kívül: extrém ruhák és kiegészítők. Hajuk is színes extrém.

4. Scene emo
Nincs sok köze az emohoz de sokszor összekeverik vele és a saucy emokval..A scene a myscaperól kiindult trend. Belső nincs meghatározva itt a külső a fontos. [ a scene jelentése : látvány) Nagyon hasonlít a saucy emohoz de mégsem ugyanolyan. Mivel a Scene lényege a "megbotránkoztatás" extrém de divatos ruhát hordanak. 

5.Hard emo
A külvilággal teljesen antiszociálisok. Depressziósak,vágják magukat.Zenei téren emot hallgatnak és Hc-t leginkább.Szinte csak fekete cuccokat viselnek.

6. Halfn emo
Jelentésük fél emo.Bennük is van ugyanúgy egy csomó emo érzés csak ők nem éreztetik a külsejükkel.Ők is inkább emot hallgatnak.

7. Possemo emo
Ez elég érdekes kategória.A Possemo a Possible szóból ered aminek a jelentése:lehetséges. Ezek az emok szintén érzelmesek ugyan úgy mint a többi emo.Hangulatok változik érzelmeiket elég ritkán mutatják ki.Azt soha nem mutatják ki ha szomorúak mások előtt soha nem sírnak.Elég kevés embert engednek magukhoz igazán közel.Változó természetűek,nehéz őket kiszámítani,legfőképp megismerni.Mindig elmerülnek az álmodozásban.Zeneileg nincs meghatározva miket szeretnek de inkább a kemény bandák felé húzódnak.

8. Ire emo
 Az Ire emo a saucy és scene miatt háttérbe szorult ezért kevesen tudják hogy mit is jelent.Az Ire szó haragot jelent.Az Ire emok a harag megtestesítői lázadnak a cuki dolgok ellen. [Pl. Hello Kittyt nagyon utálják)
A levágott barbie fejek,véres plüssök mind ezt szimbolizálják.Aggresszivításukat nagyon élénk színekkel mondtatják ki az emberek felé.Az Ire emok nagyon érzelmesek elkötelezik magukat egy fiú vagy egy lány mellett akkor hűségesek,kitartanak melette.Az Ire emok nem félnek a verekedéstől sokszor provokálják is. Jelképül kifejezetten nincs de a véres és hasonló dolgok vonzzák őket leginkább.Elítélik az öngyilkosság,öncsonkítás,önkínzás minden formáját.Elitélik az önsajnálatot. Mottójuk:"Ha túl sok időt fordítassz magadra nem marad időd élni."Sokak szerint az emok egyik jellegzetes jelképe a fejbelövős képek ez az Ire emoktól származik.

9. Feeling emo
Az emonak az a fajtája melynek képviselője csak belülről emo (pl ugyanazokról a dolgokról gondolkoznak mint az emok.) ezen kívül eggyátalán nem láccanak emonak.

10. Hurt emo
A hurt angol szó jelentése fájni.Nekik is nagy fájdalom van a szívükbe.
Belsőleg ugyanolyanok mint az emok.Az érzelmesebb emo zenéket kedvelik.
Ha valaki beszól nekik nem félnek visszaszólni de inkább kedvesebbek az emberekkel. Öltözködésben mások egyik nap színes másik nap fekete ruhákba öltöznek.

11. Dark emo
Nem valami elterjedt irányzat én ma hallodtam róla először.Az egyetlen szín amit képesek felvenni az a fekete. Elvileg félig emok félig goth-ok. Legerősebben ők vallják azt hogy felesleges élni.

12. Srea emo
A screamo egy kicsi és sajátos zenei közösség. A screamot közvetlenül az emoval kapcsolják össze. Ez a zenei irényzat körülbelül a 90-es években került a felszínre mindkét kontinensben, mind az Egysült államokban mind Európában. Az első screamo bandák az Anomie, Saetia, Portraits Of Past, és az Orchid voltak.screaemo gyorsabbnak, keményebbnek és zúzósabbnak bizonyult mint az érzelemkeltő szülőműfaja az emocore.

Nem az üvöltözés teszia bandákat screamo bandákká, hanem inkább a zenéjük, igaz, hogy az éneklési stílus nagyonis hozzájárul, de inkább a zene alapján ítéljük ezeket a bandákat screamonak

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

class

(dugo, 2010.10.02 06:37)

én ebból a szövegből nagyon sokat megtudtam, jó ötlet volt, hogy leírtad

bogaa

(mizu, 2010.09.30 18:49)

én halfn emo vok

Pf!

(Sztár95, 2010.07.19 13:20)

Nekem hiába vannak leírva én nem tudok külömbséget tenni két emo között nekem ugyan olyan mindegyik, de a többieknek biztos hasznos.